Behendigheid

Behendigheid (!!! In de winter periode geven we geen behendigheid !!!)

Behendigheid ook wel Agility genoemd, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

Behendigheid ook wel aglity genoemdDe baas/geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren.

Bij behendigheid wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.
Behendigheid is dé pleziersport en vrijetijdsbesteding voor honden en bazen. De hond wordt zelfbewuster en de band met de baas wordt versterkt.

Vanaf de zijkant van het veld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel baas als hond.

Behendig samen met kinderenIn principe kan iedere gezonde normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, aan behendigheid doen. Ras of rasloos maakt hierbij geen verschil. Er kan met behendigheid begonnen worden als de hond volgroeid is. Dit is afhankelijk van het ras; als algemene stelregel kan de leeftijd van 1 jaar aangehouden worden.

De training moet op een verantwoorde wijze opgebouwd worden om blessures te voorkomen. De hond dient dan wel onder áppel te staan, beter gezegd hij moet heel erg gehoorzaam zijn. Een aantal rassen is door hun specifieke bouw minder geschikt voor behendigheid.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met grote, zware honden of kortbenige honden met een lang lichaam te gaan springen. Maar het is vooral belangrijk dat uw hond plezier heeft in de behendigheid.

Bij Behendigheid is de gezondheid van de hond en dus ook de veiligheid op het veld en de toestellen het belangrijkst. Ook de gezondheid van de baas is erg belangrijk, u begrijpt hopelijk wel als u slecht ter been bent of hart problemen hebt dat behendigheid helaas niet voor geschikt is.

Behendig ook voor de kleinere hondenAls aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen baas en hond als combinatie jarenlang heel veel plezier aan deze sport beleven.De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn baas te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren totdat men uiteindelijk een echt "team" vormt.

Bij behendigheid - net als bij elke andere sport - zijn tijd, geduld en in het bijzonder plezier de belangrijkste ingrediënten om het beste resultaat te krijgen.

We stoppen nooit met leren en moeten niet de illusie hebben dat we alles weten. De perfecte hond of handler moet nog steeds geboren worden.


Neem voor meer informatie contact met ons op.

Mail: whnetel@xs4all.nl

Bellen: 0299-772 550